Stort eller lite kamera?

Nytt kamera til ferien?

Skal det være stort eller smått? Dyrt eller billig?

Vår fotograf, Ole Åsheim, deler her sine tanker om hva du behøver for å ta fine ferie- og naturbilder i sommer.

Eksempler på kamera med stor og liten bildesensor.
Både vekt og pris er mangedoblet fra det lille brune Panasonic-kameraet til det store Canon-kameraet.

Som yrkesfotograf har jeg tilgang på mye fint og dyrt fotoutstyr, men behøver man det største og dyreste for å ta fine feriebilder? Selv blir jeg ofte lei av å dra på så mye vekt, så når jeg har fri tar jeg gjerne et lettere kamera med et lite objektiv. Det gir meg like mye fotoglede, og riktig brukt blir bildekvaliteten helt utmerket.

Fotoglede
Fotogleden er like stor med liten bildesensor som med stor. Dette bildet er tatt med det brune lille kameraet og objektivet som står på. Brukte stativ og lang lukkertid for å gjøre bekken bak huset vårt mer utflytende.

Mange er i dag opptatt av at kameraene skal ha store bildesensorer, såkalt «full frame» – heretter forkortet FF. Disse har ulempen at de er både dyre og store. I dette blogginnlegget skal jeg vise eksempler på at man ikke nødvendigvis behøver så veldig dyrt utstyr for å ta fine sommerbilder. Så disse bildene er tatt med kameraer som har samme størrelse bildesensor som det lille brune. Standarden som bl.a. støttes av Olympus og Panasonic kalles «Micro Four Thirds», og forkortes ofte til M43. Vi skal ikke dvele for mye ved det tekniske, men la oss forklare litt om fordeler og ulemper.

De fotomotivene hvor et kamera med stor bildesensor virkelig kommer til sin rett, er når lyset er dårlig – for eksempel når man skal fotografere nordlys. Men da behøver man også et objektiv med god lysstyrke, helst blender 2 eller enda bedre 1,4. Da blir det nødvendigvis stort, tungt og dyrt. Og til en viss grad gjelder det samme når man vil viske ut bakgrunnen ved å gjøre den uskarp. Det er lettere å få til med et FF-kamera enn M43. Men ved å sette på et teleobjektiv med blender 1,8 eller 1,4, så lar det seg fint gjøre med M43-kameraer også.

kort dybdeskarphet
Bildet fra en lekepark i Benidorm, viser at det er fullt mulig å få til kort dybdeskarphet med et kamera med liten M43-sensor. Her brukte jeg et Olympus 75mm teleobjektiv på blender 1,8.

 

Stor dybdeskarphet
Det fine med M43-formatet er at du samtidig som du fryser en bevegelse kan få relativt stor dybdeskarphet. Her brukte jeg blender 9 og 1/800 sekund eksponeringstid. Samtidig var det nok lys til at jeg kunne bruke 200 ISO og få super skarphet.

Nå på sommeren er det like greit å bruke et kompakt kamera med liten sensor, for da blir også objektivene både mindre og billigere. Og dermed så gidder man å dra med seg kamera på fjelltur eller til stranda. På ferietur i utlandet er det også et poeng å være litt diskret. Da får du gjerne de mest naturlige bildene, og du tiltrekker deg mindre oppmerksomhet fra tyver. Og glem ikke: Det beste kamera er jo det som er med, ikke det som ligger på hylla hjemme.

Stort mot lite kamera.
Micro Four Thirds mot full frame blir nesten som David mot Goliat. Øverst: Panasonic Lumix DMC-GX800 med Laowa 7,5mm. Nederst: Canon EOS R med EF 16-35mm og adapter.

Nedenfor viser jeg noen testbilder som er tatt med disse to kameraene. Det lille brune er et Panasonic GX800, og det store er et Canon EOS R. Se om du kan se forskjell på bildekvaliteten.

Forskjell på M43 vs FF
Jeg gikk ut på en gråværsdag med stort og lite kamera for å se om jeg kunne se mye forskjell på resultatene. Forskjellen var mindre enn jeg hadde trodd. Til venstre ser vi bildet fra det brune kameraet i 4:3-format. Bildet fra Canon-kameraet er i størrelsesforhold 2:3. 7,5mm objektiv på M43 gir nesten det samme bildeutsnittet som 16mm på full frame (35mm-format).

 

Forstørret bilde
Man kan forstørre 16 megapixel store bilder fra Micro Four Thirds kameraer til 30 x 40 cm helt uten kvalitetstap. Og selv en dobling av det er knapt synlig på normale betraktningsavstander. Men ved en tredobling begynner bildekvaliteten å bli synlig dårligere på M43 i forhold til 30 megapixels full frame – altså 35mm-format.

 

Hemmeligheten for å oppnå god bildekvalitet med små kameraer er å holde ISO-verdien så lav som mulig. Derfor er det en fordel å unngå zoom, siden disse ofte har dårligere lysstyrke enn objektiver med fast brennvidde.

God lysstyrke
Mens zoomer ofte har beste lysstyrke på rundt blender 3,5, så får du gjerne mellom 1,7 og 2,0 på et ganske rimelig fast-objektiv. Ved å bruke slike store blendere, kan du bruke en lav ISO-verdi – gjerne 200 som vist her. Dermed får du god kvalitet på bildene, selv om de er fanget av en liten kamerasensor. Bildet over er forstørret for å vise skarpheten. Som vi også ser her, blir dybdeskarpheten kort nok til å viske ut bakgrunnen med blender 2,0 på et 75mm objektiv.

Med disse tipsene om sensorstørrelser, blender- og ISO-verdier, ønsker jeg deg en riktig god fotosommer!

Et lite PS på tampen: Bruktmarkedene er full av gode tilbud, men kjøp ikke eldre kameraer enn ca 4-5 år. De nyeste har bedre sensorer.

Forbehold: Denne artikkelen er ikke sponset av noen, og synspunktene står helt og holdent for forfatterens regning.